
Μακαρόν με τσάι Matcha: Αρώματα γήινης απόλαυσης
Τα Μακαρόν, είναι από τα πιο όμορφα γαλλικά κεράσματα. Ο Chef Στράτος Ιωσηφέλλης μας προτείνει μία ιδιαίτερη παραλλαγή τους με τσάι Matcha.
Το μακαρόν θεωρείται παραδοσιακά ότι έχει εισαχθεί στη Γαλλία από τον Iταλό Σεφ της βασίλισσας Αικατερίνης των Μεδίκων κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Από τον 19ο αιώνα, ένα τυπικό μακαρόν παριζιάνικου τύπου περιείχε μία γέμιση γκανάς, κρέμας βουτύρου ή μαρμελάδας ανάμεσα σε δύο μπισκότα, όμοια με ένα μπισκότο σάντουιτς. Είναι ελαφρώς υγρό και λιώνει εύκολα στο στόμα. Τα μακαρόν διαθέτουν μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων, από παραδοσιακές με βατόμουρο και σοκολάτα έως ασυνήθιστες, με φουά γκρι και τσάι matcha.
Το τσάι Μatcha, με Ιαπωνική προέλευση, αποτελεί το μυστικό της μακροζωίας του λαού της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η γεύση και το άρωμα του θυμίζουν έντονα την φρεσκάδα του χλωρού γρασιδιού ενώ στερείται πικράδας σε αντίθεση με άλλα πράσινα τσάγια.
Υλικά
Για τα μακαρόν:
- 110 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 ασπράδια
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 γρ. σκόνη Matcha τσάι
Προαιρετικά: πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Για τη γέμιση
- 360 γρ. άχνη ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
- 5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες εκτέλεσης
Για τα μακαρόν
Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι αμυγδάλου, τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι και τα χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα.
Μόλις αρχίσει να δημιουργείται η μαρέγκα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σκόνη matcha τσάι σε δόσεις σιγά-σιγά χτυπώντας παράλληλα. Όταν είναι έτοιμη η μαρέγκα, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και προαιρετικά το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής διπλώνοντας το μείγμα από κάτω προς τα πάνω. Ρίχνουμε στον κάδο το μείγμα σε δόσεις με το αλεύρι ανακεύοντας εκ νέου απαλά με κυκλικές κινήσεις. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, το μεταφέρουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια σχηματίζουμε τα μακαρόν σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα, και τα αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα και 30 λεπτά, ώστε να ξεραθούν. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς στον αέρα για 17 λεπτά. Μόλις ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη γέμιση
Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν αφράτα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε, μέχρι να σχηματιστεί η κρέμα. Μόλις ετοιμαστεί, την αδειάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Πώς στήνουμε τα μακαρόν
Γυρνάμε ανάποδα ένα μακαρόν, απλώνουμε στην πλευρά που ακουμπούσε στο ταψί τη γέμιση και το καπακώνουμε με ένα άλλο μακαρόν. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μακαρόν και σερβίρουμε.
Αφήστε μια απάντηση