
Φρέσκα Ερυθρά: Η Απόλυτη δόση Ζωντάνιας στο Ποτήρι σου
Μη διστάσεις να τα απολαύσεις σε κάθε ώρα και σε κάθε στιγμή γιατί αυτό το στυλ κρασιών ίσως να αποτελέσει τη νέα σου “εμμονή” με απόλυτη φρεσκάδα στο ποτήρι σου
Επιμέλεια: Κατερίνα Καρσιώτη- Δημοσιογράφος Οίνου
Η απόλαυση δεν έχει οδηγό, αλλά ούτε και εποχή ή ακόμα και αν έχει, εμείς σπάμε λίγο τον “κανόνα” και ανοίγουμε τη βεντάλια των γευστικών δοκιμών για να δοκιμάσουμε μία νέα, αλλά παράλληλα διαχρονική διάσταση του κρασιού που το τελευταίο διάστημα είναι στα φόρτε του.
Ο λόγος για τα φρέσκα ερυθρά ή αλλιώς τα φρέσκα δεξαμενής κρασιά -όπως θα τα ακούσεις πολλάκις- που σημαίνει τυπικά ότι τέτοια δείγματα δεν έχουν περάσει από βαρέλι, το οποίο ουσιαστικά προσδίδει στο κρασί μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, δευτερογενή αρώματα όπως επίσης ένταση και όγκο. Αυτά λοιπόν τα “στοιχεία” στην εν λόγω περίπτωση των “φρέσκων” δεν τα βρίσκεις, αλλά ανακαλύπτεις μία διαφορετική παλέτα που σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει.
Δεν μιλάμε για τάση, αλλά για έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και οινοποίησης που φέρνει σε πρώτο πλάνο τον αυθεντικό χαρακτήρα της εκάστοτε ποικιλίας όπως πραγματικά είναι. Φρουτώδη, νεανικά, δροσιστικά και σε πολλές περιπτώσεις με “funky” νότα, δεν απαιτούν ειδικές περιστάσεις αντιθέτως ταιριάζουν σε κάθε στιγμή, σε κάθε ώρα της ημέρας και φυσικά σε κάθε εποχή.
Μη διστάσεις να τα απολαύσεις, γιατί ίσως αποτελέσουν τη νέα σου εμμονή καθώς απευθύνονται τόσο σε εκείνους που έχουν αδυναμία στα ερυθρά έτσι και αλλιώς, αλλά και σε όσους προτιμούν κρασιά ζωηρά, φρουτώδη χωρίς εντάσεις και στιβαρότητα, με πιο χαμηλό αλκοόλ και άπλετη φρεσκάδα. Αν ανήκεις λοιπόν στη δεύτερη κατηγορία σίγουρα έχεις βρει ήδη την επόμενη γευστική εμπειρία που δεν θα θέλεις να αφήσεις από το ποτήρι.

Για αυτό μπες δυναμικά στον “αστερισμό” των Φρέσκων Ερυθρών, τα οποία αναδεικνύουν την καθαρότητα του φρούτου, τη ζωντάνια λόγω του νεαρού του χαρακτήρα τους, την ελαφριά οξύτητα, τις μαλακές “τρυφερές” ή αν θες βελούδινες τανίνες τους και τη ζουμερή επίγευση που ενθουσιάζει ουρανίσκο και γοητεύει τόσο που φλερτάρεις σίγουρα με την ιδέα ν’ ανοίξεις και να σερβίρεις την αμέσως επόμενη φιάλη.
Στη διεθνή ατζέντα, έχεις να ανακαλύψεις βεβαίως άπειρες επιλογές όμως ας σταθούμε και στα δικά μας ελληνικά φρέσκα δεξαμενής: τα τελευταία χρόνια αυτά τα κρασιά σου κάνουν έντονο “κόρτε” με τις προτάσεις να πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Άλλωστε παρατηρούμε μία έντονη κινητικότητα από τη μεριά των οινοποιών σε αυτό το στυλ κρασιού. Με ετικέτες -να σημειώσω- εξαιρετικά καινοτόμες, με αρτίστικο χαρακτήρα, με pop art ή funky διάθεση που είναι φλέρτυ ήδη από την πρώτη ματιά. Βρίσκεις λοιπόν φρέσκα ερυθρά από γηγενείς ποικιλίες, από διεθνείς, μονοποικιλιακά και blends, όπου όρεξη να έχεις και “δυνατό”ουρανίσκο για να δοκιμάζεις και να προσθέτεις τα αγαπημένα σου στο checklist.

Tips για απόλαυση
- Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10-14°C ν’ αναδειχθεί η δροσιά και ο φρουτώδης χαρακτήρας.
- Ποτήρι: Μεγάλο ποτήρι Burgundy/Pinot Noir Style που συγκεντρώνει τα αρώματα αφήνοντας “χώρο” να αναδειχθεί η ένταση του φρούτου.
- Κατανάλωση: Ιδανικά εντός 1-2 ετών από τη χρονιά παραγωγής για να διατηρηθεί η ζωντάνια, ο φρουτώδης χαρακτήρας και η αστείρευτη νεανικότητα.
- Food pairing: ελαφριά αλλαντικά όπως προσούτο, μορταδέλα κ.α. αλλά και τυριά με ήπια λιπαρότητα, pasta με κόκκινη σάλτσες, BBQ συνταγές, πίτσες ιδανικά με τομάτα, μοτσαρέλα, λαχανικά ή και ζουμερά μανιτάρια, κόκκινα ψάρια στη σχάρα, μεσογειακά λαδερά, asian inspired πιάτα.
8 Φρέσκα Ερυθρά για ν’ απολαύσεις σε αμέσως επόμενο χρόνο
•Rioja Carbonica 2024 – Artuke
Σίγουρα εντυπωσιάζει και υπάρχουν πολλοί λόγοι! Επίσης να προειδοποιήσω ότι αν τη δοκιμάσεις, κόλλησες στην κυριολεξία. Ανακαλύπτεις ζουμερά αρώματα από φράουλα, κόκκινο κεράσι και μαρμελάδα σμέουρου, αλλά έχει και κάτι από νότες κανέλας και θυμάρι. Ζωηρότατο με δροσιστική οξύτητα και τόσο νόστιμη επίγευση που σε προκαλεί για επόμενη γουλιά.
•Saveur 2024 – Nikolaou Estate
Η νέα σειρά “Saveur” το έκανε το θαύμα της! Και ειδικά το φρέσκο ερυθρό της “οικογενείας” πραγματοποίησε δυναμικό ντεμπούτο ήδη από την περσινή χρονιά. Funky και ταυτόχρονα φίνο και με δικό του αποκλειστικό χαρακτήρα από Cabernet Sauvignon, Syrah & Μαυροδάφνη δείχνει τον πληθωρικό φρουτώδη χαρακτήρα του από την πρώτη στιγμή, ισορροπημένο και με κάτι “σπάνιο” σαν να κουβαλά ένα διεθνή αέρα.
•Mademoiselle 2024 – Κτήμα Χαριτάτου
Και ναι θα γίνει η δική σου “Mademoiselle” και πάει παντού και πάντα. Απευθείας από Κεφαλονιά και από 100% Μαυροδάφνη εξωτερικεύει σούπερ τα κόκκινα φρούτα με λεπτεπίλεπτο τρόπο, με νύξεις από γλυκά μπαχαρικά. Με βελούδινες τανίνες, τραγανή οξύτητα και ανάλαφρο χαρακτήρα σε κεντρίζει σε κάθε γουλιά.
•Lulu 2024 – The Knack Project
Προς ολοταχώς για ποικιλία “Μούχταρο”! H περίπτωση της Lulu αξίζει να ανακαλυφθεί από κάθε οινόφιλο που αγαπά να φρέσκα ερυθρά καθότι είναι ζουμερή, χυμώδης, με μπρίο και αφιλτράριστη. Εντυπωσιάζουν τα αρώματα ροδιού, φράουλας και αποξηραμένων βοτάνων, τα οποία μπλέκονται αρμονικά με νύξεις ζύμης. Ισορροπημένο και σε περιορισμένο αριθμό συγκαταλέγεται στα μικρά διαμαντάκια αυτού του στυλ κρασιού.
•”Κομψός”Λιάτικο 2024 – Karavitakis Winery
Το Λιανικό στα “μικράτα” του ξεχειλίζει από φινέτσα και ντελικάτη προσωπικότητα! Και ναι τα έχει όλα: Τα κόκκινα φρούτα πρωταγωνιστούν, αλλά παράλληλα παρουσιάζεται και ολίγον τι γλυκά μπαχαρένια. Η ποικιλία εκφράζεται στο έπακρο με την καθαρότητα του φρούτου να ξεχωρίζει και το αποτέλεσμα τελικά να σε κερδίζει.
•Ορειβάτης 2024 – Κτήμα Ακριώτου
Λένε κιόλας ότι έχει αέρα Βουργουνδίας! Τo Pinot Noir εδώ βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στην πιο ανάλαφρη εκδοχή του και με μαεστρία καταφέρνει να αποτελέσει ένα special πασπαρτού κρασί με φινέτσα και ταυτότητα που κάνει την διαφορά. Με διττή προσωπικότητα γιατί ανακαλύπτεις ναι μεν πολύ φρούτο, αλλά από την άλλη με ανάλαφρες και διακριτικές νότες δέρματος και γλυκόριζας.
•Côtes de Rhône 2024 – Château Saint Cosme
Μία ποικιλία σαφώς, αλλά από τρία διαφορετικά εδάφη! Και παίζει ρόλο; Aπόλυτα, όπως αναφέρει και ο οινοποιός Louis Barruol. Άλλο ένα ερυθρό δεξαμενής από 100% Syrah που ζυμώνει αποκλειστικά με γηγενείς ζύμες δίνοντας πυκνό φρούτο και ξεκάθαρο τον χαρακτήρα της ποικιλίας. Ζουμερό και νεανικό αλλά με μία μεγαλύτερη “ωριμότητα” από άλλες περιπτώσεις έχει αυτό το διαφορετικό “touch” που θες ν’ ανακαλύψεις.
- Pet Nat Bily 2024 – Garakis Winery
Ο “Bily” είναι αδιαμφισβήτητα η ατραξιόν του οινοποιείου και ν’ αποκαλύψω ότι σε κάθε οινική έκθεση γοητεύει όλο και περισσότερο κοινό! Από 100% Μανδηλάρι και σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, όποιος πρόλαβε τον “γάτο” είδε. Τόσο funky όσο και extra φρουτώδες με πληθώρα κόκκινων φρούτων, με fresh αέρα και τανίνες τόσο μεταξένιες δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και δικαίως.


Αφήστε μια απάντηση