
Οινοποιείο Κεχρής: Οινοποίηση ρετσίνας υψηλής ποιότητας
Στο οινοποιείο Κεχρής, η ρετσίνα επαναπροσδιορίζεται ως σύγχρονο, αυθεντικό κρασί παντρεύοντας την παράδοση με την οινική πρωτοπορία.
Η οικογενειακή παράδοση της εταιρείας Κεχρή με τις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης φέρνουν στο ποτήρι σας τον ιδανικό σύντροφο των έντονων πιάτων της ελληνικής πατροπαράδοτης κουζίνας, τη ρετσίνα αλλά και μία ποικιλία λευκών και ερυθρών κρασιών που ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα χαρμάνια, την ποιότητα και τη φινετσάτη γεύση τους.

Πεύκο και σταφύλι συμμετέχουν σε μία γαστρονομική αφήγηση με φόντο το Καλοχώρι, τη ‘Βενετία’ της Θεσσαλονίκης
Φρουτώδης και δροσερή σε οξύτητα, η ρετσίνα θα σε μυήσει σε καλοκαιρινές γαστρονομικές αναζητήσεις παραδοσιακής ψυχής και σύγχρονης γεύσης με κέντρο αναφοράς την ιστορία του οινοποιείου Κεχρή που από το 1984 συνεχίζει στις εγκαταστάσεις του στο Καλοχώρι να πρωταγωνιστεί στο ελληνικό οινικό προσκήνιο.
Με έμπνευση από την παράδοση και οδηγό την καινοτομία, το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ έθεσε από πολύ νωρίς ως στρατηγικό στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών δυνατοτήτων της ρετσίνας, αυτής της σπάνιας κατηγορίας κρασιού και μοναδικού προϊόντος του ελληνικού πολιτισμού, τοποθετώντας το ως ισάξιο πλάι στα καλύτερα παραδείγματα του παγκόσμιου αμπελώνα.

Σήμερα, το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που διεξάγει συστηματική έρευνα και πειραματισμούς σχετικά με την παραγωγή της ρετσίνας, συχνά σε συνεργασία με φορείς, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η έρευνα αυτή σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία στην οινοποίηση του παραδοσιακού ελληνικού κρασιού έχει οδηγήσει στη δημιουργία 4 διαφορετικών κρασιών που ανήκουν στην κατηγορία Ρετσίνα Ονομασία κατά Παράδοση. Τα κρασιά αυτά αναδεικνύουν τις ποιοτικές δυνατότητες της ρετσίνας και προσφέρουν απόλαυση και μια ξεχωριστή εμπειρία σε νέες γενιές οινόφιλων, έχοντας συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της εικόνας, όχι μόνο της ρετσίνας, αλλά και του ελληνικού κρασιού γενικότερα, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα με την ειδίκευση στην παραγωγή ρετσίνας, το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ στοχεύει και στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των γηγενών ποικιλιών και των ποιοτικών δυνατοτήτων του αμπελώνα της Μακεδονίας. Στους ιδιόκτητους αμπελώνες του οινοποιείου, που βρίσκονται στην περιοχή της Γουμένισσας, μιας από τις πιο διακεκριμένες αμπελοοινικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια ελληνικών ποικιλιών, με κυριότερες το Ασύρτικο και τον Ροδίτη από τις λευκές και το Ξινόμαυρο από τις ερυθρές. Στους αμπελώνες αυτούς, η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης, η οποία πιστοποιείται κατά Agro 2-1 και 2-2. Για το υπόλοιπο της παραγωγής που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της οινοποίησης, το οινοποιείο συνεργάζεται με αμπελοκαλλιεργητές στη βάση συμφωνιών συμβολαιακής γεωργίας. Στόχος είναι ο απόλυτος έλεγχος στην ποιότητα της πρώτης ύλης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ώστε να παραχθούν κρασιά αντίστοιχα υψηλής ποιότητας και στο επιθυμητό στιλ.

Αυτή η υψηλή ποιότητα και ο τυπικός χαρακτήρας των κρασιών του οινοποιείου έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των οινόφιλων όσο και των ειδικών του κρασιού, οι οποίοι τα έχουν επιβραβεύσει έως τώρα με περισσότερα από 150 βραβεία σε όλους τους κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς οίνου. Μάλιστα τα 100 από τα βραβεία αυτά έχουν δοθεί στις ρετσίνες του οινοποιείου, οι οποίες συγκαταλέγονται στα πιο πολυβραβευμένα κρασιά της Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση