
Μεσολόγγι: Οι σπουδαίες «γκουρμεδιές» της λιμνοθάλασσας
Το Μεσολόγγι, ανάμεσα σε λιμνοθάλασσες, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ωραιότερους προορισμούς της Ελλάδας με σπουδαίες ‘γκουρμεδιές’.
Αυγοτάραχο, αφρίνα, φρεσκοπαστωμένα μυξινάρια, κέφαλοι-πετάλια και χέλια ψητά! Οι ξεχωριστοί θαλασσινοί μεζέδες της Κλείσοβας και του Αιτωλικού μοιάζει να φτιάχτηκαν ειδικά για να συνοδεύουν άριστα το τοπικό, παραδοσιακό ούζο των Μεσολογγιτών.
Μεσολόγγι!
Η κορυφαίας ιστορικής σημασίας Ιερή Πόλη με την ποιητική ομορφιά της γαλήνιας υδάτινης φύσης της που την κοσμεί, αποτελεί και έναν πρώτης τάξης γαστρονομικό προορισμό στη Δυτική Ελλάδα. Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Αιτωλικού, με τα διβάρια, τις πελάδες, τις γαΐτες της και τις πλούσιες αλιευτικές της παραδόσεις, γεννάει γεύσεις μοναδικές που γοητεύουν τον καλοφαγά ταξιδιώτη.
Ξεχωριστή αλιευτική κουλτούρα
Την αξέχαστη εικόνα της λιμνοθάλασσας χαρακτηρίζουν οι περίφημες πελάδες, τα ξύλινα σπιτάκια των ψαράδων, που στέκονται πάνω σε πασσάλους στο νερό, δημιουργώντας ένα παραδοσιακό τοπίο λιμναίου οικισμού μοναδικής αισθητικής. Εδώ, το ψάρεμα γίνεται είτε με σταφνοκάρι (τεχνική που αποτελεί μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας) είτε στα διβάρια, υδάτινες περιοχές οριοθετημένες με ξύλινους στύλους και πλέγματα, όπου εγκλωβίζονται τα ψάρια και αλιεύονται με απόχες.
Τα εκλεκτά αλιεύματα και το αυγοτάραχο Μεσολογγίου
Οι λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου προσφέρουν πλούσια αλιεύματα, τσιπούρες, λαβράκια, γοβιούς, χέλια, κεφάλους και μυξινάρια. Ξεχωριστή θέση στη γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής κατέχει το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ένα σπάνιο, premium προϊόν υψηλής γαστρονομικής αξίας. Παράγεται από τα αυγά της μπάφας, του θηλυκού κέφαλου, και είναι το μοναδικό ελληνικό αλιευτικό προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Τα αυγά αφαιρούνται προσεκτικά με το σάκο τους, ακολουθεί το πάστωμα με αλάτι και η διατήρησή τους σε φυσικό κερί. Το αυγοτάραχο συνδυάζεται ιδανικά με ούζο, τσίπουρο ή ακόμα και βότκα -μια έξοχη γαστριμαργική εμπειρία.

Φρεσκοπαστωμένα ψαρικά, ψητά χέλια και πετάλια
Στις ταβέρνες της παραθαλάσσιας Τουρλίδας και των πλακοστρωμένων πεζόδρομων στην καρδιά της πόλης του Μεσολογγίου, εκτός από αυγοτάραχο δοκίμασε τα ολόφρεσκα παστά λαβράκια, μυξινάρια ή ό,τι εποχικό είδος βγάλει η ψαριά -τέλειοι μεζέδες για τα λευκά αποστάγματα. Γεύσου ακόμη πεντανόστιμο χέλι ψητό ολόκληρο με λεμόνι -απίθανη λιχουδιά, όσο παράξενη και αν ακούγεται. Μην προσπεράσεις και τα πετάλια, ψάρια ανοιγμένα στα δύο χωρίς να χωριστούν, που αλατίζονται, αφήνονται 3-4 ώρες στο αλάτι, πλένονται, στεγνώνουν στη σκιά και τρώγονται ελαφρά ψημένα. Αποτελούν χαρακτηριστικό πιάτο της περιοχής.
Το πολύτιμο αλάτι και η αφρογέννητη Αφρίνα Μεσολογγίου
Το Μεσολόγγι είναι άρρηκτα δεμένο και με την παραγωγή αλατιού. Στην περιοχή λειτουργούν δύο αλυκές, η Άσπρη Αλυκή και η Αλυκή Τουρλίδας, οι οποίες παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα του ελληνικού αλατιού. Εδώ λειτουργεί και Μουσείο Άλατος. Καμάρι της μεσολογγίτικης αλατοπαραγωγής αποτελεί η Αφρίνα, που μπορείς να πάρεις για το σπίτι. Κορυφαίας ποιότητας θαλασσινό αλάτι, που συλλέγεται προσεκτικά από την επιφάνεια του αφρισμένου νερού. Οι κρύσταλλοί της, απαλλαγμένοι από πρόσθετα, διατηρούν όλη τη φυσική, θαλασσινή τους γεύση και χρησιμοποιούνται ωμοί, πάνω σε λαχανικά με ελαιόλαδο, σε μαρινάδες, σε φρέσκα ψάρια, ακόμη και στη ζαχαροπλαστική.
Τοπικό ούζο με παράδοση ενάμιση αιώνα
Η καλύτερη παρέα των ιδιαίτερων θαλάσσιων μεζέδων του Μεσολογγίου είναι το τοπικό ούζο Τρικενέ. Η ομώνυμη ποτοποιία, που ιδρύθηκε στο Μεσολόγγι το 1901 από τα αδέλφια Πάνο και Τάσο Τρικενέ, διατηρεί την αυθεντικότητά της μέχρι σήμερα. Το ούζο τους, με μυρωδικά όπως γλυκάνισο, μάραθο, κολίανδρο έγινε αγαπημένο των Μεσολογγιτών κατέχοντας ξεχωριστή θέση στο τραπέζι της τοπικής κοινωνίας. Το μαγαζί με τον εντυπωσιακό μαρμάρινο πάγκο που έγινε σημείο συνάντησης για ουζοπότες κάθε τάξης, φροντισμένο και άψογα φρεσκαρισμένο, υποδέχεται εγκάρδια τους ταξιδιώτες του σήμερα. Στις μέρες μας το τιμόνι της ιστορικής ποτοποιίας κρατά ο Παντελής Τρικενές και η οικογένειά του.

Μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία
Το Μεσολόγγι είναι τόπος όπου η φύση, η παράδοση και η ανθρώπινη εμπειρία συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη ταξιδιωτική και γαστρονομική εμπειρία. Αν θέλεις να τον γνωρίσεις από τα μέσα, αναζήτησε την εξαιρετικά δραστήρια ομάδα Messolonghi by Locals. Θα σε κατευθύνουν σωστά στο είδος της διαδρομής ή δραστηριότητας που προτιμάς, όποια κι αν είναι αυτή: από βαρκάδες με γαΐτες και ψάρεμα μέχρι ιστορικές βόλτες ή μαγικό bird watching.
Comments

Καλησπέρα σας,
Ευχαριστούμε για τα ευγενικά σας λόγια.
Κάποιες πελάδες είναι επισκέψιμες, μπορεί κατά περίσταση να πιει κανείς εκεί και ένα ουζάκι με τοπικούς μεζέδες, ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται ως καταλύματα -απ’ όσα τουλάχιστον έχουμε δει και γνωρίζουμε. Μπορείτε να επισκεφτείτε το τοπικό δίκτυο messolonghibylocals.com και να πάρετε ιδέες ή να ενημερωθείτε άμεσα για όλα τα ωραία μπορείτε να κάνετε στο τόσο ιδιαίτερο Μεσολόγγι.


Κουζελης Γιάννης.
6 Ιουνίου, 2025
Καλησπέρα σε όλους σας!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ για την ωραία προσπάθεια πού κάνετε γιατί το ΜΕΣΟΛΌΓΓΙ αξίζει πολύ περισσότερα, τους φιλικούς μου χαιρετισμούς σε όλους.
Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει η δυνατότητα να μείνω ένα με δύο βράδια σε μία πελαδα, ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία αναμένω!!!